Så här fungerar det på våra Riks

Alla hästar visas först i sin åldersklass. Hästarna leds på ring i högervarv i nummerordning. Vi vill att du har heltäckande skor och du skall bära hjälm. Skall du visa hingst vill vi att du är över 18 år. Du bör vara propert klädd. Hästarna visas i skritt och trav och alla hästar över ett år skall bära träns.

I varje klass så bedöms de först exteriört och när alla har fått en exteriörbedömning så rangeras de i ordning, dvs den häst som fått högst poäng hamnar som 1’a osv. Flertalet hästar kan få samma poäng både exteriört och på behåring och domaren avgör vilken som han anser vara den bästa individen för dagen.

Om den vinnande individen fått totalt 38 p eller mer utses den som klassvinnare och poängen hålls hemlig till BIS-finalen.

Domaren har även möjlighet att om denne anser att en eller flera individer i samma klass är väldigt bra och bör gå med i en BIS-final, skicka denne/de vidare till final. Då hålls dessa hästars poäng också hemlig till BIS-finalen.

 

Visningsklass young handler bedöms enligt Svenska Hästavelsförbundet’s anvisningar och vinnare utses.

BIS-finaler.

BIS-Unghäst

BIS-unghäst och reserv-BIS-unghäst utses bland bästa föl, bästa 1-årssto, 1-årshingst, 2-årssto och 2-årshingst.

Hästarna visas på ring och domaren börjar med att placera hästarna bakifrån, varje individ får då sin exteriöra poäng och kritik.

 

BIS

BIS och BIS-reserv, 3, 4 och 5 utses bland alla klassvinnare/finalister

Hästarna visas på ring och domaren börjar med att placera hästarna bakifrån, varje individ får då sin exteriöra poäng och kritik.

 

Champion of the day

Utses bland BIS-Unghäst-IC, BIS-IC och BIS-AC

Eftersom vi  sedan 201023 är egen avelsorganisation kan du  stambokföra ditt sto på hennes RIKS-meriter